Page 3 of 22 FirstFirst 123456713 ... LastLast
Results 51 to 75 of 545

Thread: RetroDuo NES/SNES Clone Official Thread. Castlevania III, StarFox WORK, SMRPG WARNING

  1. #51
    Don't do it...or,do. (shrugs) Custom rank graphic
    Frankie_Says_Relax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    On permanent vacation from this bullshit.
    Posts
    7,824
    Xbox LIVE
    FlyingBurrito76
    PSN
    FlyingBurrito76
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Nero 99 View Post
    holy crap!!!! I got my retro duo yesterday and every game i tried on it worked except one. the one game that every one was making a big deal about the retro duo for! the one game that didnt work was super mario rpg. i am so stunned that it works on every retro duo exept mine. im at a loss for words.....
    Wow!

    That's really strange considering that there's video confirmation of that game working.

    I'm assuming that you made sure that the game was totally clean before attempting it, as the pinsets on my RetroDuo grip VERY soft, so, if the pins aren't clean - you might have an issue with it not booting.

    Were there any software, or cartridge hardware revisions made to Super Mairo RPG during it's production that could be causing this specific instance of non-compatibility?

    Interestingly, there are several reports of instances of Mario RPG working fine on FC Twins, and others claiming that it doesn't work on those ... perhaps the problem lies in a production run of Mario RPG and not either of the game units.

    *EDIT* I did a quick bit of Google-research, and it looks like some people claim that Super Mario RPG has 3 software versions in the USA V1.0, V1.2 and V1.3 (found through SNES ROM dumping) ... 2 and 3 apparently have some type of verification code within the SA-1 chip that checks for authentic SNES lockout hardware. SO, it looks like SMRPG V1.0 is the one that runs on all SNES Clones (in the case of reports that it works on the FC Twin) That sucks! Sorry man, maybe there will be a work-around in the future.
    Last edited by Frankie_Says_Relax; 03-16-2008 at 01:02 AM.
    "And the book says: 'We may be through with the past, but the past ain't through with us.'"


  2. #52
    Insert Coin (Level 0) Nero 99's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    120
    Xbox LIVE
    Mar 626
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Frankie_Says_Relax View Post
    Wow!

    That's really strange considering that there's video confirmation of that game working.

    I'm assuming that you made sure that the game was totally clean before attempting it, as the pinsets on my RetroDuo grip VERY soft, so, if the pins aren't clean - you might have an issue with it not booting.

    Were there any software, or cartridge hardware revisions made to Super Mairo RPG during it's production that could be causing this specific instance of non-compatibility?


    Interestingly, there are several reports of instances of Mario RPG working fine on FC Twins, and others claiming that it doesn't work on those ... perhaps the problem lies in a production run of Mario RPG and not either of the game units.

    *EDIT* I did a quick bit of Google-research, and it looks like some people claim that Super Mario RPG has 3 software versions in the USA V1.0, V1.2 and V1.3 (found through SNES ROM dumping) ... 2 and 3 apparently have some type of verification code within the SA-1 chip that checks for authentic SNES lockout hardware. SO, it looks like SMRPG V1.0 is the one that runs on all SNES Clones (in the case of reports that it works on the FC Twin) That sucks! Sorry man, maybe there will be a work-around in the future.
    Yea the pins were clean and it worked on my SNES. Oh well the game was a freind of mines and the whole reason he got rid of his FC Twin was because it wouldnt play Super Mario RPG. As for there being different versions of the game, I figured thats what it was so I guess when I buy it myself Ill have to hope that its a version 1.0. Anyways thanks for the info frankie I really appreciate it.

    :EDIT: oh yea the grips on mine are also really soft. The nes one is soft too and i was pretty surprised when it took a bit of force to pull it out.
    Last edited by Nero 99; 03-16-2008 at 02:31 AM.
    Tifa, I'm not fit to help anyone, not my family, not my freinds, no one..... (Cloud)


    Which Final Fantasy Character Are You?
    Final Fantasy 7

  3. #53
    Crono (Level 14)
    Join Date
    Nov 2002
    Posts
    6,331
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quick update, I got my Black RetroDuo today. I can confirm the following work:

    NES:

    -NWC 1990 Repro cart from RetroUSB
    -Super Mario Bros. 2 Japanese Repro cart
    -California Raisins Repro Cart
    -Earthbound Zero Repro Cart
    -Drac's Night out Repro Cart

    SNES:

    -Stunt Race FX SNES cart
    #vbender

  4. #54
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Rochester, MN
    Posts
    154
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Wonder if it's possible to get RGB out of these units (with a mod, obviously). I'd love to do RGB on the NES without destroying a Nintendo-made arcade board...

    Anybody seen this done/attempted before?

  5. #55
    Don't do it...or,do. (shrugs) Custom rank graphic
    Frankie_Says_Relax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    On permanent vacation from this bullshit.
    Posts
    7,824
    Xbox LIVE
    FlyingBurrito76
    PSN
    FlyingBurrito76
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    I don't suppose there is such a thing as an S-Video to RGB adapter? Is there?

    Also, for anybody interested - I revised the CRAP out of the first post, which was getting rather messy and unwieldy.

    I'll now be keeping a running tally of compatible/incompatible hardware and software there. Take a look-see!
    "And the book says: 'We may be through with the past, but the past ain't through with us.'"


  6. #56
    Don't do it...or,do. (shrugs) Custom rank graphic
    Frankie_Says_Relax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    On permanent vacation from this bullshit.
    Posts
    7,824
    Xbox LIVE
    FlyingBurrito76
    PSN
    FlyingBurrito76
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Updated the 1st page of the thread with a new compatibility issue regarding slow-down on an SNES game. (Thanks Nero99!)

    I haven't experienced it on any games in my collection, but it's something to look out for in the future.
    "And the book says: 'We may be through with the past, but the past ain't through with us.'"


  7. #57
    Kirby (Level 13) Leo_A's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    5,871
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Frankie_Says_Relax View Post
    I don't suppose there is such a thing as an S-Video to RGB adapter? Is there?
    Probably, but such a thing would not improve anything since the source is still the s-video output.

  8. #58
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    25
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Well, gosh. I guess I'm going to have to post some pictures of my own here -- I have a white unit.

  9. #59
    Insert Coin (Level 0) lovablechevy's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    tennessee
    Posts
    12
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Frankie_Says_Relax View Post
    Incompatible
    • Battletoads (Hangs after level 2.)
    • Gauntlet (Both NES and Tengen releases do not boot.)
    i would have to disagree with this list. i have not personally tested battletoads yet, but it has been proven to play through to the third level. and i can personally attest to the fact that the tengen release of gauntlet works. i've played it for a few hours. however, paperboy definitely does not work.

    if anyone is interested in another person's review and aspect of this system, along with a compatibility list, feel free to go here.

    pages 5, 6, and 7 discuses battletoads. apparently, people have gotten different results. pages 6 and 7 discuss the successful play of it. maybe this game has different versions like super mario rpg does...?

  10. #60
    Don't do it...or,do. (shrugs) Custom rank graphic
    Frankie_Says_Relax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    On permanent vacation from this bullshit.
    Posts
    7,824
    Xbox LIVE
    FlyingBurrito76
    PSN
    FlyingBurrito76
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by lovablechevy View Post
    i would have to disagree with this list. i have not personally tested battletoads yet, but it has been proven to play through to the third level. and i can personally attest to the fact that the tengen release of gauntlet works. i've played it for a few hours. however, paperboy definitely does not work.

    if anyone is interested in another person's review and aspect of this system, along with a compatibility list, feel free to go here.

    pages 5, 6, and 7 discuses battletoads. apparently, people have gotten different results. pages 6 and 7 discuss the successful play of it. maybe this game has different versions like super mario rpg does...?
    Okay ... In that case I'll change them to "varied instances of working/not in the wild".

    Yeah, perhaps there are varied versions of both games (Battletoads and Gauntlet) with some versions being able to boot and others not. Paperboy comes as a surprise ... however the less played of that version of the game the better.

    Thanks for the link, I'll be sure to give that a good read and compare notes.
    "And the book says: 'We may be through with the past, but the past ain't through with us.'"


  11. #61
    Insert Coin (Level 0) lovablechevy's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    tennessee
    Posts
    12
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Frankie_Says_Relax View Post
    Thanks for the link, I'll be sure to give that a good read and compare notes.
    no problem! i did the review, and i unfortunately don't own an original nes. but, i do state that in my review. i like reading other people's review of the retro duo. thanks for posting one!

  12. #62
    Pretzel (Level 4)
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Living in a Yellow Submarine
    Posts
    804
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    I have the Retro Duo White Model,Super Mario World 2 Yoshi's Island doesn't seem to work.Can anyone confirm this?..

    UPDATE:It works,just tooked some time to load!..
    Last edited by ooXxXoo; 03-24-2008 at 04:20 PM.

  13. #63
    Pretzel (Level 4)
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Living in a Yellow Submarine
    Posts
    804
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Also,for some strange reason if only the s-video cable is connected and all of the RCA jacks are not(no audio or composite video),the S-video will display fine for the NES side as well,but as soon as you plug an audio cable it goes ballistic!

  14. #64
    Pretzel (Level 4)
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Living in a Yellow Submarine
    Posts
    804
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    WoW!...I can't believe it!
    This little beast has a Samsung KA2198BD RGB Encoder PAL/NTSC.Therefore it has RGB outputs.Modding Time!..Get Yours while they last!

  15. #65
    Insert Coin (Level 0) strassy's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bloomington, IL
    Posts
    166
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ooXxXoo View Post
    WoW!...I can't believe it!
    This little beast has a Samsung KA2198BD RGB Encoder PAL/NTSC.Therefore it has RGB outputs.Modding Time!..Get Yours while they last!
    can you explain in plain english what this means?

  16. #66
    Don't do it...or,do. (shrugs) Custom rank graphic
    Frankie_Says_Relax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    On permanent vacation from this bullshit.
    Posts
    7,824
    Xbox LIVE
    FlyingBurrito76
    PSN
    FlyingBurrito76
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ooXxXoo View Post
    WoW!...I can't believe it!
    This little beast has a Samsung KA2198BD RGB Encoder PAL/NTSC.Therefore it has RGB outputs.Modding Time!..Get Yours while they last!
    Interesting info!

    If you don't fubar your unit in the process of making it RGB - please be sure to make some modification diagrams and post them.
    "And the book says: 'We may be through with the past, but the past ain't through with us.'"


  17. #67
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Rochester, MN
    Posts
    154
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ooXxXoo View Post
    WoW!...I can't believe it!
    This little beast has a Samsung KA2198BD RGB Encoder PAL/NTSC.Therefore it has RGB outputs.Modding Time!..Get Yours while they last!
    I'm interested now

  18. #68
    Pretzel (Level 4)
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Living in a Yellow Submarine
    Posts
    804
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Its me again....I got another set of the Retro Duo today(Black model)...I did some comparison side by side between the 2 models(White/Black),and found just a few differences.It seems to be more than one revision made to the Retro Duo mother board.The only change that I noticed between them was just a chip...For some reason the controllers included with the white model are better responding than the ones found with the Black one,specially with fighting games such as Street Fighter II where you have to make all sorts of moves...The white system cartridge ports seem to hold in place the games better.The cartrige ports found in the Black model are a bit more loose when inserting a game...the s-video signals provided by the white model are just a notch cleaner than the black one,but the sound is much better within the black system.They both have the same Samsung RGB encoder!...If you are curious to see what the Retro Duo motherboard looks like,take a look!...

    http://usera.imagecave.com/capcom2000/HPIM5847.JPG

    There is a clock missing in both of the boards but I'm thinking that it may be for the PAL systems.
    Last edited by ooXxXoo; 03-28-2008 at 12:01 AM.

  19. #69
    Don't do it...or,do. (shrugs) Custom rank graphic
    Frankie_Says_Relax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    On permanent vacation from this bullshit.
    Posts
    7,824
    Xbox LIVE
    FlyingBurrito76
    PSN
    FlyingBurrito76
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ooXxXoo View Post
    Its me again....I got another set of the Retro Duo today(Black model)...I did some comparison side by side between the 2 models(White/Black),and found just a few differences.It seems to be more than one revision made to the Retro Duo mother board.The only change that I noticed between them was just a chip...For some reason the controllers included with the white model are better responding than the ones found with the Black one,specially with fighting games such as Street Fighter II where you have to make all sorts of moves...The white system cartridge ports seem to hold in place the games better.The cartrige ports found in the Black model are a bit more loose when inserting a game...the s-video signals provided by the white model are just a notch cleaner than the black one,but the sound is much better within the black system.They both have the same Samsung RGB encoder!...If you are curious to see what the Retro Duo motherboard looks like,take a look!...

    http://usera.imagecave.com/capcom2000/HPIM5847.JPG

    There is a clock missing in both of the boards but I'm thinking that it may be for the PAL systems.
    GREAT info!

    Admittedly a bit of it is greek to me, but I understand the concept of A/V output mods.

    Keep us posted if you attempt an RGB mod.
    "And the book says: 'We may be through with the past, but the past ain't through with us.'"


  20. #70
    Insert Coin (Level 0) lovablechevy's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    tennessee
    Posts
    12
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ooXxXoo View Post
    Its me again....I got another set of the Retro Duo today(Black model)...I did some comparison side by side between the 2 models(White/Black),and found just a few differences.It seems to be more than one revision made to the Retro Duo mother board.The only change that I noticed between them was just a chip...For some reason the controllers included with the white model are better responding than the ones found with the Black one,specially with fighting games such as Street Fighter II where you have to make all sorts of moves...The white system cartridge ports seem to hold in place the games better.The cartrige ports found in the Black model are a bit more loose when inserting a game...the s-video signals provided by the white model are just a notch cleaner than the black one,but the sound is much better within the black system.They both have the same Samsung RGB encoder!
    huh... that's really weird! thanks for this tid-bit! i only have a white one so i wouldn't know there was a difference. of course, i bought my brother a black one, but he hasn't even opened it yet.

  21. #71
    Pretzel (Level 4)
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Living in a Yellow Submarine
    Posts
    804
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    If you are able to compare the 2 models whenever you get the chance,let us know if you find any differences...Believe it or not the cartridge connectors for the SNES and NES sides on the white model are better quality than the ones within the black.

    For those wanting to get RGB..The RGB lines can be easily driven out with a 75ohm resistor and a 220uf capacitor for each output line from leg 21,leg 22 and leg 23 of the Samsung KA2198BD.There are plenty of data sheets for this particular encoder out there...Since the Retro Duo directly uses the s-video output lines from the encoder,leg 15 and leg 16 (C/Y) ,it would be wise to disconnect them from it,otherwise it may become corrupted and there will be no RGB mod for anybody!

  22. #72
    Lightgunner Custom rank graphic
    Cryomancer's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Southern Central WI
    Posts
    3,748
    Xbox LIVE
    Cryomancer
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Hey GAC, where are your repros from you tested? I got an Earthbound Zero from Dave that he made, and I'm looking into gettting a "blinkless" NES device to play it on...

    How do the PAL games work on this, anyway? No rolling screens?
    Last edited by Cryomancer; 03-30-2008 at 08:06 PM.

  23. #73
    Don't do it...or,do. (shrugs) Custom rank graphic
    Frankie_Says_Relax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    On permanent vacation from this bullshit.
    Posts
    7,824
    Xbox LIVE
    FlyingBurrito76
    PSN
    FlyingBurrito76
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    We did some testing (on video for posterity) of a bunch of games at the NAVA meeting, I need to cut the videos together to fit on one or two YouTube spots, but here's the rundown of what we found :

    Gauntlet for NES (the black unlicensed Tengen version) works fine. MYTH BUSTED!

    Rolling Thunder for NES (also black, unlicensed Tengen version) does not boot on the Duo.

    A TON of other strange unlicensed stuff and random NES cartridges worked GREAT, including but not limited to : Quattro Adventure, Chiller, Sunday Funday, Bible Adventures, Star Tropics 1 & 2, Pacmania, Klax, The Adventures of Bayou Billy, Batman
    Last edited by Frankie_Says_Relax; 03-31-2008 at 11:32 AM.
    "And the book says: 'We may be through with the past, but the past ain't through with us.'"


  24. #74
    Kirby (Level 13) Custom rank graphic
    MegaDrive20XX's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Waco TX
    Posts
    5,921
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    I can't wait to buy one, I just need to find out if MegaMan X2 or X3 works on it. Impressive that Stunt Race FX works however
    These cartridges are dirty as hell and I'm not going to take it anymore!

  25. #75
    Crono (Level 14)
    Join Date
    Nov 2002
    Posts
    6,331
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Cryomancer View Post
    Hey GAC, where are your repros from you tested? I got an Earthbound Zero from Dave that he made, and I'm looking into gettting a "blinkless" NES device to play it on...

    How do the PAL games work on this, anyway? No rolling screens?
    I got mine from Dave as well, it should work.
    #vbender

Similar Threads

  1. RetroDuo and PowerPak - CF brands that work?
    By Bub_and_Bob in forum Classic Gaming
    Replies: 3
    Last Post: 02-11-2010, 08:27 AM
  2. The New Official Castlevania Thread!
    By RadiantSvgun in forum Classic Gaming
    Replies: 100
    Last Post: 10-18-2009, 06:05 AM
  3. European SNES carts don't work on clone systems?
    By Tupin in forum Classic Gaming
    Replies: 3
    Last Post: 10-17-2008, 08:27 PM
  4. Like the RetroDuo, should there be a TurboGrafx clone?
    By Manhattan Sports Club in forum Classic Gaming
    Replies: 30
    Last Post: 09-17-2008, 11:03 AM
  5. Replies: 3
    Last Post: 08-26-2008, 10:14 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •