Results 1 to 15 of 15

Thread: Dreamcast s-video troubles

  1. #1
    Insert Coin (Level 0) 16bitter's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    38
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default Dreamcast s-video troubles

    I just purchased an s-video cable for my Dreamcast, however the picture is in black & white and very fuzzy. I double checked the s-video port on my TV with my Retro Duo and it works fine. So I'm wondering if this could be a defective cable or something wrong with the system.

    I'm trying to hook it up to this tv.

  2. #2
    Strawberry (Level 2) SnowKitty's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    403
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by 16bitter View Post
    I just purchased an s-video cable for my Dreamcast, however the picture is in black & white and very fuzzy. I double checked the s-video port on my TV with my Retro Duo and it works fine. So I'm wondering if this could be a defective cable or something wrong with the system.

    I'm trying to hook it up to this tv.
    probably a bad cable, if you get black and white with s-video it means chroma isnt connected
    meow :3

  3. #3
    Banana (Level 7) klausien's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    New Jersey
    Posts
    1,504
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    I had the same problem until I plugged in the yellow composite video plug in addition to the S-Video connector. My Wii does that too. Probably the cheap aftermarket cables I'm using though.

  4. #4
    Strawberry (Level 2) SnowKitty's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    403
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    i had a dreamcast s-video cable that would go black and white sometimes, if i jiggled the plug that went into the DC it would fix it. you should try that and see if it helps
    meow :3

  5. #5
    Pac-Man (Level 10) spoon's Avatar
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Sylvania/OH (Toledo)
    Posts
    2,413
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    Spoontoss

    Default

    I had the same problem with my GC.

    Take a look at the end of the pins on the s-video cable. If any are bent or not sitting correctly, fix them and try hooking it up again.
    I love you guys, in a no-sexula way.

    Hit me up on Xbox live or if you live in the Toledo area. Always down to play. Live ID: Spoontoss

  6. #6
    Peach (Level 3) izarate's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Mexico
    Posts
    603
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by 16bitter View Post
    the picture is in black & white and very fuzzy
    Bad cable. It might be wired backwards (Chroma in Luma pin, Luma in Chroma pin).

  7. #7
    Banned

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    400
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Ive seen a lot of cheap cables not even wired correctly.

  8. #8
    Pear (Level 6) wingzrow's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    1,283
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    You have a bad cable. This exact same thing happened to me awhile ago. Bought a new one and it worked fine. I even put up a picture of the cable that was faulty so if it matches yours it's the same bad chord. Here's the topic i made.

    http://www.digitpress.com/forum/showthread.php?t=123024
    Last edited by wingzrow; 01-10-2009 at 05:40 PM.

  9. #9
    Cherry (Level 1) raylydiard's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    wales united kingdom
    Posts
    386
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    raymondlyd
    PSN
    soniccd

    Default

    just buy a new one on ebay for a few dollars

  10. #10
    Insert Coin (Level 0) 16bitter's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    38
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Thanks y'all. I found out that it is indeed a bad cable. I'll try another one.

  11. #11
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    2
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    I just received a cheap cable of ebay. Black and white with the s-video and the composite worked fine. Took apart the plug and found no wires on the chroma and luma pins. There was two wires on the composite pin and one of them went out to the s-video pin.

    Does anybody have any ideas?

  12. #12
    Pear (Level 6) wingzrow's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    1,283
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Does it look like the one i posted in the link up there? If so you got ripped off just like me. Demand a refund and then buy a different brand cord.

  13. #13
    DP's favorite trollbait Custom rank graphic
    Kitsune Sniper's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Calexico, USA
    Posts
    13,853
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    FoxhackDN
    Steam
    Foxhack

    Default

    That's the problem with eBay, most of the cables sold there are cheap, unbranded knockoff crap.

    You're better off buying a cheap (but good) VGA box. The things usually have S-Video output, you just have to get a standard S-Video cable. There was no official S-Video cable made for the system as far as I know.
    Quote Originally Posted by Edmond Dantes View Post
    I can't tell if we're discussing My Little Pony or Neon Genesis Evangelion anymore.
    eBay Auctions / GameTZ profile / DP Feedback / Youtube / Twitter / RateYourMusic

  14. #14
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    2
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Yep. Komodo Cable is the brand. I doubt I'll be able to return it since I took it apart. What are the odds a VGA box will have messed up wiring too? I was looking at the Dreamcast AV pinout. I'm half tempted to rewire the cord myself.

  15. #15
    Insert Coin (Level 0) b1aCkDeA7h's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Central NJ, USA
    Posts
    199
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Just bought a "S-Video AV Cable for SEGA DREAMCAST SYSTEM NEW GOLD" on eBay, like many others here, its crap and the s-video doesn't work but the composite does.

    I filed a PayPal claim and said it was a faulty item. Got my $7 back and didn't have to send the crappy cable back.

    I'm just going to get a VGA box at this point.

Similar Threads

  1. Sega Dreamcast troubles...
    By wtuo in forum Technical and Restoration Society
    Replies: 2
    Last Post: 01-13-2008, 07:31 AM
  2. More troubles again
    By SoulBlazer in forum Buying and Selling
    Replies: 6
    Last Post: 04-25-2003, 03:15 PM
  3. SMS Troubles
    By Dobie in forum Technical and Restoration Society
    Replies: 6
    Last Post: 01-11-2003, 11:14 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •