Results 1 to 14 of 14

Thread: odyssey 2 problem

  1. #1
    Great Puma (Level 12) jonjandran's Avatar
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Pine Mountain , Georgia
    Posts
    4,669

    Default odyssey 2 problem

    Just got one and it doesn't work. When I turn it on all i get is a colored screen with some letters and numbers and a few little stickmen on it. And some times just a colored screen and sometimes the letters,#'s, and men in different spots. Any ideas?

  2. #2
    Peach (Level 3)
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Providence RI
    Posts
    749

    Default

    That's just how the O2 looks!

  3. #3
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    May 2003
    Location
    New York, Long Island
    Posts
    150

    Default

    ahahah omg Funny.

  4. #4
    Great Puma (Level 12) jonjandran's Avatar
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Pine Mountain , Georgia
    Posts
    4,669

    Default

    Right.........
    Now does someone have anything useful to add ? >)

  5. #5
    Pac-Man (Level 10) FABombjoy's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Lansing, MI
    Posts
    2,145

    Default

    If cleaning everything doesn't help, and the A/C and power regulator voltages are OK, then it's a logic error & there's no real hints on fixing those. They're so cheap, just get a new one and keep that one for parts.

  6. #6
    Great Puma (Level 12) jonjandran's Avatar
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Pine Mountain , Georgia
    Posts
    4,669

    Default

    Quote Originally Posted by FABombjoy
    If cleaning everything doesn't help, and the A/C and power regulator voltages are OK, then it's a logic error & there's no real hints on fixing those. They're so cheap, just get a new one and keep that one for parts.

    Yea but I spent $20.00 on it with 8 games.

  7. #7
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    2

    Default



    I'm having the same problem, though I have two of them. What go is one for parts if you don't know what is causing the part in the first place. No one seems to know if there is anyplace to fix them either. Its becoming a pain.

    I'll keep looking though.

  8. #8
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Outworld
    Posts
    75

    Default

    Men, when I bought my newest O2, testing in the seller's house, the machine presented only a grey/blue screen with a bunch of the standard O2 pre-programed characters, like the numbers, little stickmen, triangles, squares, etc.

    The guy said the machine stayed too much time without energy charging, and the capacitors and inductors was discharged. I said to him: "Bullshit!", an then I started to look at the rest of products, and we left the O2 runnig that weird screen to "absorb" the fucking energy.

    20 minutes then we changed the Spinout for Pick-Axe-Pete and I had to apologize!!! The non-sense energy-charging thing worked out......

    Try out!!!!

    Let the baby on for a while then try to play with him, after he has enough energy in its guts... when it "warms up"...

  9. #9
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    2

    Default


    And if I recall you can use a NES AC adapter on the machine correct, because my Odd 2 one is junk.

  10. #10
    Great Puma (Level 12) jonjandran's Avatar
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Pine Mountain , Georgia
    Posts
    4,669

    Default

    Quote Originally Posted by jose.yoshitake
    Men, when I bought my newest O2, testing in the seller's house, the machine presented only a grey/blue screen with a bunch of the standard O2 pre-programed characters, like the numbers, little stickmen, triangles, squares, etc.

    The guy said the machine stayed too much time without energy charging, and the capacitors and inductors was discharged. I said to him: "Bullshit!", an then I started to look at the rest of products, and we left the O2 runnig that weird screen to "absorb" the fucking energy.

    20 minutes then we changed the Spinout for Pick-Axe-Pete and I had to apologize!!! The non-sense energy-charging thing worked out......

    Try out!!!!

    Let the baby on for a while then try to play with him, after he has enough energy in its guts... when it "warms up"...
    I'll give it a try and let you know if it works.

  11. #11
    Pac-Man (Level 10) FABombjoy's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Lansing, MI
    Posts
    2,145

    Default

    Quote Originally Posted by jose.yoshitake
    The guy said the machine stayed too much time without energy charging, and the capacitors and inductors was discharged. I said to him: "Bullshit!"
    Yes, and that explanation is just that. That cart was probably dirty. Either that, or some component works better when hot, was is unlikely too. The time it would take to charge any caps in a game console would be nearly instant, and most of the caps present are filter caps that don't need to charge (or don't charge at all) for their associated circuit to function anyway.

  12. #12
    Pretzel (Level 4) Custom rank graphic
    Duncan's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Colorado Springs
    Posts
    885
    Xbox LIVE
    Duncan1800
    PSN
    Duncan1800

    Default

    I've noticed that if carts sit for too long, they tend to take a little bit of effort to get running again. My theory is that it's just low-level corrosion on the contacts, which is why I usually push in and pull out older carts a couple of times to "rough up" the connection. At least, this process seems to work OK on the Genesis and NES. I doubt the Odyssey2 is much different in that regard.

    Of course, I could just be talking out of my ass here, too. That's happened on occasion...

    Duncan
    Active systems owned: Wii, X360, PS3
    Inactive systems owned: RCA, INTV2, NES, SMS, Genesis, Lynx, SNES, Saturn, PS1, GBC, DC, PS2, GBA, Xbox, GC, PSP, DS
    Systems wanted: Coleco, 7800, TG16, GG, 3DS, Vita, WiiU

  13. #13
    Pretzel (Level 4) ozyr's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Midwest
    Posts
    983

    Default

    Quote Originally Posted by FABombjoy
    Quote Originally Posted by jose.yoshitake
    The guy said the machine stayed too much time without energy charging, and the capacitors and inductors was discharged. I said to him: "Bullshit!"
    Yes, and that explanation is just that. That cart was probably dirty. Either that, or some component works better when hot, was is unlikely too. The time it would take to charge any caps in a game console would be nearly instant, and most of the caps present are filter caps that don't need to charge (or don't charge at all) for their associated circuit to function anyway.
    Actually, in my own experience, on Odyssey2 units and Bally Astrocades, I have also come across units that 'need' to warm up before they will play - so this is not complete 'bullshit'. I have one Bally in particular that always needs to be on for 20 minutes before it will work properly. It's a rare occurance, but a true fact in my case. Just my two cents worth...

    In most cases on the O2 though, you need to clean the contacts really good, especially on the cart.
    ----------------------------------------------------------------
    "I seek strength, not to be greater than by brother, but to fight my greatest enemy - myself!"
    ----------------------------------------------------------------
    Ozyr's Odyssey2 Archive!

  14. #14
    Great Puma (Level 12) jonjandran's Avatar
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Pine Mountain , Georgia
    Posts
    4,669

    Default

    Actually this is a fairly common problem in electronics. And it's not that the caps need to recharge. When a unit takes a while to warm up it is usually from a cold solder joint or an IC,or transistor that is "cold". What happens is that after the part is warmed up it begins functioning properly. You have to use Component Cooler on the main board to find the offending part. After it is warmed up spray the coolent on one part at a time until you find the culprit.
    Well on that note, that isn't my problem so I guess I'll just have to find another O2.

Similar Threads

  1. Magnavox Odyssey II Speech Synthesizer Problem?
    By ColecoFan1981 in forum Computer Gaming
    Replies: 1
    Last Post: 09-08-2014, 11:58 AM
  2. Magnvox Odyssey 2 White and Grey Screen Problem
    By thegamezmaster in forum Technical and Restoration Society
    Replies: 23
    Last Post: 07-27-2014, 10:12 PM
  3. [ODYSSEY 2] New Odyssey 2 / Videopac game released : Astrododge
    By revivalstudios in forum Classic Gaming
    Replies: 1
    Last Post: 10-19-2011, 07:46 AM
  4. Question re: Odyssey2 Odyssey 2 problem
    By willowmoon93 in forum Classic Gaming
    Replies: 5
    Last Post: 11-14-2006, 10:08 AM
  5. Odyssey 200 and Odyssey 2000 for free! (kind of)
    By zmweasel in forum Buying and Selling
    Replies: 1
    Last Post: 11-27-2003, 05:50 AM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •