Results 1 to 8 of 8

Thread: Colecovision sound problem

  1. #1
    Apple (Level 5) Dr. Morbis's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Calgary, Alberta, Canada
    Posts
    1,189
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

    Default Colecovision sound problem

    The problem is that there is loud interference noise (like when there is just snow on the tv) that I can't get rid of. I have perfect picture quality, and the actual game sound can be heard in the background, but it is drowned out by the 'snow noise'.

    Can any Colecovision wiz help me out here? It might be a simple solution since I am a total noob when it comes to the CV.

    Thanks in advance.
    "And remember ladies: if it ain't tight, it ain't right!"

  2. #2
    Strawberry (Level 2)
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    442
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Does the sound get louder/quieter if you put your finger on the power switch and apply a little pressure?

    If so, you may need to clean the switch itself.

  3. #3
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Jul 2002
    Posts
    9
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    I'm having a similar problem with a colecovision that I've got right now:

    http://www.digitpress.com/forum/viewtopic.php?t=20610

    I dont' know what's causing it, but I'll give Lost Monkey's suggestion a shot, and report back.

  4. #4
    Apple (Level 5) Dr. Morbis's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Calgary, Alberta, Canada
    Posts
    1,189
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

    Default

    Applying pressure to the power switch didn't make any difference. Also, the interference noise only occurs when there are graphics on the screen. When the screen goes black for a split-second between levels, the interference noise also goes away for a split-second at the same time. Any other suggestions?

    Thanks.
    "And remember ladies: if it ain't tight, it ain't right!"

  5. #5
    ServBot (Level 11)
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Aboard a pirate ship, sailing towards adventure.
    Posts
    3,555
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Just wondering, are you using the original cable to hook it up, or just a generic RCA cable?
    A generic RCA cable might not have enough insulation on the wires.

  6. #6
    Apple (Level 5) Dr. Morbis's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Calgary, Alberta, Canada
    Posts
    1,189
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

    Default

    I'm using a generic RCA cable with an RCA-to-coaxial adaptor. Do you think that would make a difference?
    "And remember ladies: if it ain't tight, it ain't right!"

  7. #7
    ServBot (Level 11)
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Aboard a pirate ship, sailing towards adventure.
    Posts
    3,555
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    A generic RCA cable can pick up interference. Some are better than others, but you might want to try a higher quality RCA cable with more insulation.

  8. #8
    Apple (Level 5) Dr. Morbis's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Calgary, Alberta, Canada
    Posts
    1,189
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

    Default

    I'll give it a try. The weird thing is that I use the same cable for all of my pre-nes systems, and this sound problem does not occur anywhere except with the colecovision.
    "And remember ladies: if it ain't tight, it ain't right!"

Similar Threads

  1. New SMS Problem: No Sound!
    By darkslime in forum Classic Gaming
    Replies: 7
    Last Post: 09-27-2009, 09:10 PM
  2. WTB Colecovision Sound chip SN76489AN
    By osmodiar in forum Buying and Selling
    Replies: 0
    Last Post: 01-05-2008, 06:21 PM
  3. neo geo aes sound problem?
    By Arthur-Otaku in forum Technical and Restoration Society
    Replies: 0
    Last Post: 11-06-2005, 01:44 AM
  4. Need help sound problem NES
    By <<IronBuddha>> in forum Technical and Restoration Society
    Replies: 7
    Last Post: 05-19-2005, 05:37 AM
  5. Colecovision sound question
    By Anonymous in forum Technical and Restoration Society
    Replies: 2
    Last Post: 10-11-2003, 06:05 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •