Results 1 to 13 of 13

Thread: Using a Turbostick on a TurboDuo

  1. #1
    ServBot (Level 11) Custom rank graphic
    Graham Mitchell's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Los Angeles, CA
    Posts
    3,623
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    Psygnosis8
    PSN
    Psygnosis8
    Steam
    Psygnosis8

    Default Using a Turbostick on a TurboDuo

    So I just foolishly bid on a Turbostick joystick despite the fact that I don't own a Turbrografx; I have a Duo. It occurred to me after clicking "Confirm Bid" that TG-16 controllers aren't compatible with the Duo...on the surface at least.

    Does anybody have any experience or ideas about maybe buying some kind of adapter to fit a Turbografx controller on a Duo? I'm most likely going to end up having to buy this thing, and it would probably be pretty cool if I could get it working.

    Any assistance on this issue would be greatly appreciated. Thanks in advance!

  2. #2
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NJ,USA
    Posts
    95
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    yea a simple cable with a female din and a male mini din. there should be enough info at gamesx

  3. #3
    ServBot (Level 11) Custom rank graphic
    Graham Mitchell's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Los Angeles, CA
    Posts
    3,623
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    Psygnosis8
    PSN
    Psygnosis8
    Steam
    Psygnosis8

    Default

    Quote Originally Posted by gcl1984
    yea a simple cable with a female din and a male mini din. there should be enough info at gamesx
    Forgive my naivety; what is gamesx? Is that a website? I googled it and I got a bunch of management/non-gaming related hits.

    Thanks!

  4. #4
    Alex (Level 15) InsaneDavid's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Silicon Valley, USA
    Posts
    7,361
    Thanks Thanks Given 
    16
    Thanks Thanks Received 
    13
    Thanked in
    12 Posts

    Default

    http://www.gamesx.com/

    Hacking, modding, and repair resource.

  5. #5
    ServBot (Level 11) Custom rank graphic
    Graham Mitchell's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Los Angeles, CA
    Posts
    3,623
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    Psygnosis8
    PSN
    Psygnosis8
    Steam
    Psygnosis8

    Default

    Quote Originally Posted by InsaneDavid
    http://www.gamesx.com/

    Hacking, modding, and repair resource.
    Hey, thanks!

    So apparently I need to get an adaptor that has a female 8-pin DIN on one end and a male 8-pin mini-DIN on the other. I'm sure the shitheads at Radio Shack will have no idea what the hell I'm asking them about.

    Thanks again, guys! Does anybody know of a place where I can special order parts like this?

  6. #6
    Cherry (Level 1)
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    321
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    You could just switch the cable for a 10 ft 8-pin mini DIN cable rather than make/use an adapter. Jameco sells the cable for $5 and change.
    Check out my site for Turbo Grafx/Duo, PCE, SuperGuns, and Sega Genesis mods and more.....
    http://www.multimods.com

  7. #7
    ServBot (Level 11) Custom rank graphic
    Graham Mitchell's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Los Angeles, CA
    Posts
    3,623
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    Psygnosis8
    PSN
    Psygnosis8
    Steam
    Psygnosis8

    Default

    Quote Originally Posted by D-Lite
    You could just switch the cable for a 10 ft 8-pin mini DIN cable rather than make/use an adapter. Jameco sells the cable for $5 and change.
    Will that require me to take the controller apart? Because I know that's going to end in tears...

  8. #8
    Cherry (Level 1)
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    321
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Graham Mitchell
    Quote Originally Posted by D-Lite
    You could just switch the cable for a 10 ft 8-pin mini DIN cable rather than make/use an adapter. Jameco sells the cable for $5 and change.
    Will that require me to take the controller apart? Because I know that's going to end in tears...
    Haha, yeah, unfortunately. But it's really the best option. You can buy a TG16->Duo adapter too you know. It's small and you can then simply plug the TurboStick into that. Can't find it at the moment on the web though.
    Check out my site for Turbo Grafx/Duo, PCE, SuperGuns, and Sega Genesis mods and more.....
    http://www.multimods.com

  9. #9
    ServBot (Level 11) Custom rank graphic
    Graham Mitchell's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Los Angeles, CA
    Posts
    3,623
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    Psygnosis8
    PSN
    Psygnosis8
    Steam
    Psygnosis8

    Default

    Quote Originally Posted by D-Lite
    Quote Originally Posted by Graham Mitchell
    Quote Originally Posted by D-Lite
    You could just switch the cable for a 10 ft 8-pin mini DIN cable rather than make/use an adapter. Jameco sells the cable for $5 and change.
    Will that require me to take the controller apart? Because I know that's going to end in tears...
    Haha, yeah, unfortunately. But it's really the best option. You can buy a TG16->Duo adapter too you know. It's small and you can then simply plug the TurboStick into that. Can't find it at the moment on the web though.
    Hmm...I'll have to keep my eyes peeled for that.

    Okay, slightly off topic, but what the hell was NEC thinking by changing the DIN on the Duo? It's pretty lame that this is even an issue. Did they think people WOULDN'T want to use their Turbosticks on a Duo? Totally stupid. Okay, rant over.

  10. #10
    Cherry (Level 1)
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    321
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Graham Mitchell
    Quote Originally Posted by D-Lite
    Quote Originally Posted by Graham Mitchell
    Quote Originally Posted by D-Lite
    You could just switch the cable for a 10 ft 8-pin mini DIN cable rather than make/use an adapter. Jameco sells the cable for $5 and change.
    Will that require me to take the controller apart? Because I know that's going to end in tears...
    Haha, yeah, unfortunately. But it's really the best option. You can buy a TG16->Duo adapter too you know. It's small and you can then simply plug the TurboStick into that. Can't find it at the moment on the web though.
    Hmm...I'll have to keep my eyes peeled for that.

    Okay, slightly off topic, but what the hell was NEC thinking by changing the DIN on the Duo? It's pretty lame that this is even an issue. Did they think people WOULDN'T want to use their Turbosticks on a Duo? Totally stupid. Okay, rant over.
    I think you should ask why did they change the DIN on the TG16. Realize that all the Japanese systems, which came before and after the TG16, all use the same DIN connector as the US Turbo Duo.

    Check out my site for Turbo Grafx/Duo, PCE, SuperGuns, and Sega Genesis mods and more.....
    http://www.multimods.com

  11. #11
    ServBot (Level 11) Custom rank graphic
    Graham Mitchell's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Los Angeles, CA
    Posts
    3,623
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    Psygnosis8
    PSN
    Psygnosis8
    Steam
    Psygnosis8

    Default

    Good point. But why be inconsistent in the US?

    Wait, I figured it out: to screw you out of another $50 for a new Duotap.

    Thanks again for all your suggestions!

  12. #12
    Strawberry (Level 2) phreak97's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Adelaide, South Australia
    Posts
    592
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    phreak97

    Default

    even the morons at radio shack should be able to help you with an 8-pin din to 8-pin mini din cable. that is if they stock them.
    otherwise it's quite possible i could actually build you one. so long as you pay all the costs plus shipping. shouldnt be a problem.

  13. #13
    Insert Coin (Level 0)
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    NJ,USA
    Posts
    95
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    I doubt radio crack will have them but they should have the parts to make one. I'm not sore if there is a standard pinout for an adapter like that or if there is if the ports on the duo and TG16 follow that pattern.
    The idea of changing the cable is good and probably the cheapest but if you ever get the "other" system it won't work with it.
    I made an adapter cause I mainly use my duo but I also have a TG16 I hacked to play import hu cards.

Similar Threads

  1. How much should I pay for a TurboDuo ?
    By WCP in forum Buying and Selling
    Replies: 9
    Last Post: 01-21-2015, 08:54 PM
  2. WTB: TurboDuo
    By hindsr1976 in forum Buying and Selling
    Replies: 5
    Last Post: 07-13-2014, 09:15 PM
  3. Boxed TG-16, Boxed Turbostick, 19 games
    By raindog151 in forum Buying and Selling
    Replies: 0
    Last Post: 04-30-2009, 01:32 PM
  4. Replies: 4
    Last Post: 12-01-2008, 09:19 PM
  5. SOLD: TG16 system, TurboStick, a couple games
    By bangtango in forum Buying and Selling
    Replies: 1
    Last Post: 06-04-2008, 08:53 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •