Results 1 to 3 of 3

Thread: Two Genesis Sound Problems

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Peach (Level 3) theChad's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Ohio
    Posts
    652
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts
    Xbox LIVE
    theCHUDscame

    Default Two Genesis Sound Problems

    A friend of mine asked me if I could try to fix two Geneses for him, saying that they simply did not work at all. I took them home, plugged them in and tried to play Aladdin on them, but he was right - there was just a flash when I turned the system on, then nothing. So I cleaned out the cartridge slots and sure enough the game worked on both systems, revealing new problems.

    On the model 2 Genesis, the picture is fine but the sound is distorted. I used the same power supply and AV cables on another model 2 Genesis of mine with no problems, so I eliminated the concern of a bad power supply or crappy cables. Basically, there is a buzzing sound that begins after the "Produced by or under license from..." screen and then persists for about 99% of the time after and gets louder when there is more bass.

    The other Genesis, a model 1, works just fine with the RF output, but there is no sound at all from the AV port. I haven't tried the headphone jack yet, but hopefully someone here can tell me if there's a way to correct these or what to try next.

  2. #2
    Pretzel (Level 4) Orion Pimpdaddy's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    night sky
    Posts
    822
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

    Default

    Your next step should be to open them both up and examine the connection ports, where the AV cable goes in. Over time, as cords are jiggled in and out of the connecters, the solder connecting them to the main board comes loose. The same thing happens with the controller ports.

  3. #3
    Banned

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    400
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    The Genesis 2 wasn't best known for it's audio quality.

    Btw, make sure you are using the correct AV cables for the Genesis 1. Because the RF modulator takes it's audio from the same spot the AV port get's it from. Headphone jack is different, before it's down mixed to mono.

Similar Threads

  1. pc engine duo with sound problems, where fix it?
    By Arthur-Otaku in forum Technical and Restoration Society
    Replies: 7
    Last Post: 07-11-2009, 09:09 AM
  2. DUO sound problems...again!
    By RadiantSvgun in forum Technical and Restoration Society
    Replies: 34
    Last Post: 04-02-2008, 11:30 AM
  3. Contra 4 sound problems?
    By mailman187666 in forum Modern Gaming
    Replies: 4
    Last Post: 12-28-2007, 11:55 AM
  4. FCE ultra sound problems
    By ubersaurus in forum Classic Gaming
    Replies: 1
    Last Post: 04-27-2003, 07:03 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •